Jean-Claude Mas urodził się w pięknym Pézenas w sercu winnic Langwedocji. W wieku 3 lat, w czasie zbiorów, uciekł spod nadzoru matki i pobiegł 2,5 km by dotrzeć do swojego dziadka Raymonda, który pracował w nowej piwnicy. Ten dzień był decydujący i naznaczył resztę jego życia: zrodziły się jego zainteresowanie i pasja do wina!
W szkole i na uczelni, postanowił studiować ekonomię i reklamę wina jako hobby. Bez względu na to, gdzie mieszkał: w północnej Francji (uruchomienie klubu wino), Anglia (uruchomienie firmy importującej wina organiczne) lub Miami (asystent handlowy wina przy Attaché żywności i mody), zawsze pozostawał w kontakcie ze swoją pasją: winem. Podczas swojej kariery spędził trzy lata, aby zaspokoić swoją drugą pasję: samochody rajdowe i motocykle, by wkrótce powrócić na stałę do branży winiarskiej.
Na początku 1990 roku pracował przez 4 lata w Bordeaux. To doświadczenie w świecie wina było decydujące, podobnie jak jego spotkanie w 1992 roku z czołowym włoskim winiarzem Giorgio Grai. To właśnie Giorgio Grai, który nauczył go sztuki mieszania i tworzenia wina ze stylem. To doświadczenie edukacyjne nigdy nie przestał oddziałowywać na Jean Claud'a.
W połowie lat 90-tych, przygotowywał pierwsze wina z rodzinnej posidłości, pierwsza butelka wina, noszące nazwę rodziny została zabutelkowana w 1995roku.
Jean-Claude Mas jest często opisywany jako jeden z pionierów „Nowej Langwedocji” lub „Nowej Fali” wina we Francji, jeden z tych, u którego kultura pracy miała na celu, przywrócenie chwały winoroślom uprawianym w Langwedocji przez 2000 lat.
Wina Jean-Claud'a Mas z entuzjazmem przyjmowane są niemal w każdym zakątku świata, gdzie pija się wina.