Rocca delle Maccie jest, w porównaniu do starych i szlachetnych winnic Chianti, z dwudziestoma siedmioma latami raczej młodym przedsięwzięciem. W 1973 r. Italo Zingarelli odwrócił się od przemysłu filmowego, pisząc jako producent bluesa z Terence Hillem i Bud Spencerem, aby zrealizować swoje młodzieńcze marzenie w tym samym roku: zdobycie dużej farmy i stworzenie modelu gospodarstwa rolnego . Po wizycie w małym gospodarstwie o nazwie "Le Macìe", na wzgórzu w gminie Castellina in Chianti, był pewien, że znalazł to, czego szukał. Chrzcił "odkrycie" Rocca delle Maccie. W dialekcie toskańskim "macìa" oznacza kamień. Wspólna cecha gleby w Chianti - idealne do uprawy wina. Wszystko to miało miejsce w pierwszych miesiącach 1973 roku. Natychmiast rozpoczął prace renowacyjne domów z XIV wieku. Rolnictwo uzyskało decydujący wpływ na sadzenie winnic i gajów oliwnych. W tym czasie majątek miał 200 hektarów, ale tylko jeden został obsadzony winoroślami! Aby zapewnić więcej miejsca na rozwój gospodarstwa, przywrócono pobliską winnicę Sant'Alfonso. Miłość Italo do kraju dotrzymywała kroku swojej przedsiębiorczej wizji inwestycji rolnych. Prace nad budową nowoczesnej piwnicy z najnowszym sprzętem enologicznym, który był stale odnawiany od tamtej pory, rozpoczął się po krótkim czasie. W 1978 roku wina Rocca delle Maciee trafiły na rynek we Włoszech i za granicą i od razu zyskały największe uznanie krytyków, kupców wina i gastronomii.
Pietra Pura to nanowszy projekt Rocca delle Maccie